Informatie en keuzehulp
U kunt uw ongeboren kind laten onderzoeken op een aantal afwijkingen. Op RIVM-site Screeningen tijdens de zwangerschap leest u meer over de aandoeningen waarop gescreend kan worden en de screeningstesten. U kiest zelf of u de screeningstesten wilt laten doen. Dit kan een moeilijke keuze zijn. Op de website staan een keuzehulp voor de screening op down-, edwards- en patausyndroom en een keuzehulp voor de screening op lichamelijke aandoeningen met de 13-wekenecho en de 20-wekenecho.

Wat is de SPN?
De SPN controleert de kwaliteit van de prenatale screening. Hierbij gaat het om het voorlichtingsgesprek, de NIPT, de 13-wekenecho en de 20-wekenecho. Deze onderzoeken zijn bedoeld om aangeboren aandoeningen op te sporen (screening) en dit type onderzoek valt onder de Wet op Bevolkingsonderzoek. Die wet stelt de SPN ervoor verantwoordelijk om in de wijde omtrek rondom Nijmegen de kwaliteit van het voorlichtingsgesprek, de NIPT, de 13-wekenecho en de 20-wekenecho te bewaken.

Internetvragenlijst voor zwangeren
Met deze vragenlijst onderzoeken we of een echocentrum of ziekenhuis de zorg rondom de 20-wekenecho (verder) kan verbeteren. De vragenlijst is bedoeld voor zwangeren die in een bepaald echocentrum of ziekenhuis een 20-wekenecho hebben gehad en gevraagd zijn om onze internetvragenlijst in te vullen.

Zorgverleners in de buurt
Via deze link komt u bij een landelijke zoekmachine, waar u verloskundige praktijken, echocentra en ziekenhuizen bij u in de buurt kunt vinden die een overeenkomst hebben met een regionaal centrum voor prenatale screening, waaronder de SPN. Deze overeenkomst is nodig om de 13-wekenecho, de 20-wekenecho en het voorlichtingsgesprek te mogen uitvoeren.